ارتباط هوش کلامی و شغل

ارتباط هوش کلامی و شغل
شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که حرفی را میخواستید بگویید اما نتوانستید: “حرف نوک زبونم بود ولی نشد بگم… کاش اینو گفته بودم… کاش یه طور دیگه توضیح داده بودم…” یعنی یک چیزی در ذهن بود که نتوانستید ساخته و پرداختهاش کنید، کلمه مناسبی برای منظورتان نیافتید و یا بین مطالب در ذهن، ارتباط منطقی پیدا نکردید. این بدین معنی است که هوش کلامی را تقویت کنید. با من همراه باشید.
هوش کلامی به ما کمک میکند بتوانیم به سرعت قسمت پردازنده کلمات در مغز را فعال کنیم تا کلمات پردازش شوند، به زبان جاری گردند و به بهترین شکل منظورمان را برسانیم.
دکتر جانسون اُکانر در آزمایشگاه مهندسی انسان در بوستون، تحقیقاتی انجام داد. از صد دانشجوی مدیریت صنعتی تست هوش کلامی گرفت. بعد از پنج سال پرسوجو کرد که این صد نفر موقعیت شغلیشان چیست و چکار میکنند.
نتیجه تحقیقات بسیار جالب بود: ده نفری که بالاترین میزان هوش کلامی را داشتند، در سازمان، شرکتی یا در کسبوکار خود مدیر شدند. ده نفری که پایینترین امتیاز هوش کلامی را داشتند، هیچکدام مدیر نشده بودند.
اگر میخواهید آدمهای دیگر را مدیریت کنید، فروشنده خوبی باشید یا کسبوکار راه بیندازید، داشتن هوش کلامی یکی از الزامات هست. سعی کنید مهارت هوش کلامی را در خود تقویت کنید، به درستی با انسانها صحبت کنید و روی آنها تاثیر بگذارید.
هوارد گاردنر (Howard Earl Gardner) روانشناس رشد دانشگاه هاروارد، نظریه هوشها را مطرح کرد. به تعریف او، هوش مجموعهای از نبوغ، تواناییها و استعدادهای مختلف است. هوشهای ۸گانه انسانی بدین شرح هستند:
- هوش منطقی_ریاضی
- هوش تصویری_فضایی
- هوش کلامی_زبانی
- هوش جسمی_حرکتی
- هوش موسیقایی
- هوش درون فردی
- هوش برون فردی
- هوش طبیعتگرا
- هوش هستی گرا
هوش کلامی
هوش کلامی فکر کردن به کلمات، تجزیهو تحلیل اطلاعات و حل مسائل به کمک استدلالهای زبانی است.
ما با رنگ چشم، رنگ پوست و مشخصات خاصی به دنیا میآییم که در تغییرشان نمیتوانیم نقش زیادی ایفا کنیم. اما بعضی استعدادها صد در صد ذاتی نیستند و میتوان آنها را تقویت کرد و بارور نمود.
هوش کلامی به معنای پیچیده و لفظ قلم صحبت کردن نیست، بلکه استفاده درست و مناسب از واژگانی است که در دایره کلام ما هستند.
کسانی که هوش کلامی بالایی دارند، معمولا موفقیتهای شغلی و اجتماعی بهتری را بهدست میآورند. چون ارتباطات مؤثرتر و بهتری را رقم میزنند و ضعفشان در کمبود دانش را پوشش میدهند.
چرا هوش کلامی اهمیت دارد؟
واژهها قدرت شگرفی دارند. کسانی که با هوش کلامی قدرت واژههایشان را تحت کنترل دارند، دارای توان متقاعد کردن، الهامبخش بودن، تأثیر گذاشتن و مسحور بودن هستند.
برقراری ارتباط بهتر
ما میتوانیم با استفاده از هوش کلامی افکار و احساسات خود را به طور واضح بیان کنیم و اگر طرف مقابل سؤالی پرسید، به طور ساده و قابل فهم پاسخ دهیم.
درک معانی متون و شعر
این توانایی به ما کمک میکند که متنها را به خوبی تحلیل کنیم، مفاهیم پنهان در آنها را بیابیم و در تفسیر و ترجمه موفق باشیم.
اعتماد به نفس
هوش کلامی نقش بهسزایی در تقویت اعتماد به نفس دارد. اعتماد به نفس بالا به ما امکان میدهد در جمعهای مختلف، نظرات و ایدههای خود را با تسلط کامل بیان کنیم.
ویژگیهای افراد با هوش کلامی بالا
- عاشق صحبت کردن هستند
- توانایی گوش دادن فعال دارند
- دایره واژگان گسترده دارند
- از نوشتن مطالب و خواندن کتاب و متون لذت میبرند
- در یادگیری زبان دوم استعداد زیادی دارند
- برای تأکید روی سخن خود، از لحن مناسب استفاده میکنند
- در گفتگوهای روزانه، از ضربالمثل، نقل قول و اشعار استفاده میکنند
- خیلی خوب و سریع میتوانند ارتباط برقرار کنند.
مشاغل مرتبط با هوش کلامی
در دنیای تجارت امروز که ابزار و تکنولوژی باعث تغییرات فراوان و رقابت روزافزون شدهاند، اهمیت مهارت هوش کلامی بیش از پیش نمایان میشود.
در ارتباط با مشتریان:
شرکتها میتوانند پیامها و انتقادات مشتریان را به دقت تجزیه و تحلیل کنند تا بهتر نیازها و ترجیحات مشتریان را بشناسند و خدمات بهتری به آنها ارائه دهند.
در فرآیندهای داخلی:
این مهارت به کسبوکارها کمک میکند تا پس از جمعآوری حجم زیادی از دادهها، تجزیه و تحلیل درستی انجام دهند، تصمیمات بهتری اتخاذ کنند، فرآیندهای تولید را بهبود ببخشند و با کاهش هزینهها، بهرهوری را افزایش دهند.
در تحلیل بازار:
با استفاده از این توانایی شرکتها میتوانند اطلاعات مورد نیاز را از منابع مختلف مثل شبکههای اجتماعی و رسانهها تجمیع کنند و در تصمیمگیری برای استراتژیهای بازاریابی، رفتار رقبا و روند بازار را بهتر بشناسند و تحلیل کنند.
در مذاکرات کاری:
هوش کلامی در مذاکرات کاری بسیار خوب خودنمایی میکند. وقتی نماینده یک شرکت بتواند با انتخاب کلمات درست، از نظرات خود دفاع کند، تأثیرگذارتر خواهد بود، با اعتماد به نفس بیشتری حضور خواهد داشت و نتایج مطلوبتری بهدست خواهد آورد، بهخصوص در مواجهه با چالشهای غیرمنتظره عملکرد بهتری از خود نشان خواهد داد.
افرادی که هوش کلامی بالایی دارند میتوانند در این شغلها موفق عمل کنند، زیرا منظور خود را به طرف مقابل درست انتقال میدهند و مفهوم صحبتهای آنها را نیز به خوبی درک میکنند:
- تدریس
- وکالت
- خبرنگاری
- مذاکرات فروش و بازاریابی
- مذاکرات سیاسی و اقتصادی
- سخنرانی
تکنیکهای افزایش هوش کلامی
موفقیتهای اجتماعی ما بستگی مستقیم با مهارتهای ارتباطی دارد. برایان تریسی میگوید: 85% موفقیت افراد به ارتقاء ارتباطاتشان ربط دارد.
- افزایش میزان مطالعه، شاهکلید کسب اطلاعات است. با مطالعه میتوانیم کلمات و واژههای جدیدی را به دایره واژگان خود اضافه کنیم.
- نت برداری از کلمات و واژگان جدید و مرور آنها، تا به دایره واژگان فعال ما افزوده شود. زیرا کلمات به مرور از ذهن ما پاک میشوند.
- شرکت در مباحثات و گفتوگوهاست. تا زمانیکه صحبت نکنیم، کسی از دانستههای ما باخبر نمیشود. بنابراین ما آنها را در قالب کلام با دیگران در میان میگذاریم. گفتوگو یک مزیت دیگر هم دارد: میتوانیم از هوش کلامی افراد دیگر مطلع شویم و در جهت تقویت آن برای خود بهکار گیریم.
- نوشتن یکی دیگر از تکنیکهای پرورش هوش کلامی است. البته نوشتن به معنای نوشتن کتاب یا مقاله نیست. کسی که از هوش کلامی بالایی برخوردار است، این را در نوشتههای کوتاه یا کامنتها هم نشان میدهد. در واقع ما فرصت زیادی برای نشان دادن هوش کلامی خود نیاز نداریم، بلکه در کوتاهترین زمان ممکن میتوانیم این توانمندی را به رخ مخاطب بکشیم.
- صدای خود را ضبط کنیم. اگر برای جمعی صحبت میکنیم و یا ارائه میدهیم، صدای خود را چند بار ضبط کنیم، بارها گوش دهیم و تن صدا و لحن خود را آنالیز کنیم.
تمرین برای افزایش هوش کلامی
برای اینکه ذهن ما یاد بگیرد کلمات را متناسب با شرایط پردازش کند و ما به زبان بیاوریم، نیاز داریم اول دایره واژگان را بشناسیم و یک سری کلمات که در انباری ذهن ما خاک میخورد را بیرون بکشیم و سروسامانی به این ابزار کلمات بدهیم تا سریع بتوانیم از آنها استفاده کنیم و دایره لغات ما اینقدر محدود نباشد.
تمرین 1
برای شروع، موضوع مورد علاقه خود را درنظر بگیرید، شغلی که در آن مشغول هستید و یا رشته تحصیلی که الان درس میخوانید: صد تا کلمه مرتبط با آن موضوع که تسلط نسبی دارید را در سه دقیقه بنویسید. زمان مشخص شده بسیار هم است تا ذهن تحت فشار قرار بگیرد. مثلا رشته درسی شما مدیریت بازرگانی است. کلمات مرتبط میتواند اینها باشد: سهم بازار، سود، زیان، بازار هدف، تجارت، کسبوکار، تبلیغات، فروش، خرید، عمده، جزئی، کالا، خدمات و…
تمرین 2
یکی از حروف الفبا را انتخاب کنید مثلا “سین” و در عرض یک دقیقه کلماتی که حرف اول آنها سین است را بنویسید: سنگ، سپیدار، سرود، سینک، سختافزار، سکوت… این تمرین بسیار ساده است و در عین حال ذهن را به چالش میکشد. هر چقدر این تمرین را تکرار کنید، کلمات بیشتری را میتوانید روی کاغذ بیاورید.
تمرین 3
کلمات زنجیری بنویسید، به این صورت که یک کلمه را انتخاب میکنید و کلمه بعدی با دو حرف آخر آن شروع میشود. میتوانید بگویید یا بنویسید. تعداد کلمات زنجیری که توانستید در یک دقیقه بگویید را بشمارید. رکورد تمرین یک دقیقهای 30 کلمه است. اگر کمتر بود اصلا نگران نشوید. با تمرین به حد نصاب خواهید رسید. مثل: مهربانی، نیاز، آزادی، دیدار، ارتباط، اطوار…
تمرین 4
این تمرین تندگویی در دو دقیقه است. یک وسیله در اطراف خود انتخاب کنید مثل کیف، موبایل، فرش، تقویم یا هر چیز دیگر. بعد به مدت دو دقیقه هر آنچه به ذهنتان میرسد را بدون وقفه بیان کنید. با این کار کلماتی که در پس ذهن است، بازنمایی و بازیابی میشود.
واپسین کلام
هوش کلامی در عموم جنبههای زندگی ما کاربرد دارد. بنابراین با تکرار و انجام تمرین گفتهشده که باعث تقویت مهارت میشود، میتوانیم در زندگی فردی و اجتماعی خود عملکرد بهتر و موفقتری داشته باشیم. در فعالیت شغلی با توجه به اهمیت فضای رقابتی و افزایش بهرهوری، توسعه مهارتهای مرتبط با هوش کلامی از اهمیت زیادی برخوردار است. امیدوارم که این مقاله برای شما همراهان عزیز مفید بوده باشد.
منابع برای مطالعه بیشتر
- بوزان، تونی. برگردان: خالصی، مهین. قدرت هوش کلامی. (1395). نشر میم.
- فتاحی، زهرا و میراحمدی، فرزاد. هوش کلامی. (1400). انتشارات ذهن موفق.
- https://www.aparat.com/v/b406041
- https://www.namasha.com/v/m8rtaMD8/%D8%AA%DA%A9%D9%86%DB%8C%DA%A9_%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4_%D9%87%D9%88%D8%B4_%DA%A9%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C
.
دیدگاهتان را بنویسید