تیزحسی

تیزحسی
میخواهم یک ماجرا تعریف کنم که متوجه اهمیت تیزحسی شدم: دوستم در یک فروشگاه، بخش شال و روسری کار می کند. یکبار که به دیدن او رفتم، پرسیدم: بعضی از رنگهای شال و روسری دیگر مد روز نیستند یا با رنگ سال ست نمی شوند تو چطور آنها را میفروشی؟
دوستم گفت: وقتی مشتری وارد فروشگاه میشود من دقیق میشوم که او چه میخواهد، به چهره او دقت میکنم؛ رنگ پوست، مدل صورت و همینطور ست لباس پوشیدن او را تحلیل می کنم. البته من تصمیم عجولانه نمی گیرم که مشتری فکر کند من میخواهم جنس را بیندازم. با آرامش برخورد میکنم که مشتری اعتماد کند. سلیقه افراد مختلف را به تجربه میشناسم و از فروشندگان دیگر نکات زیادی یاد گرفتم. در این کار باید تیز باشی.
من به جمله آخرش فکر کردم. فهمیدم نه تنها در فروش بلکه در خیلی از موقعیتهایی که با آن مواجه می شویم باید تیزحس باشیم.
تیزحسی چیست؟
تیزحسی (acuity) یعنی: هر آنچه که با حسهای پنجگانه خود دریافت میکنیم، به سرعت و با دقت بگیریم. یعنی به نکتهها و جزئیاتی توجه کنیم که افراد عادی از کنار آنها میگذرند.
با تیزحسی یاد میگیریم همه چیز را از هم باز کنیم، مثلا یک کلاف پیچیده را که آرام آرام باز میکنیم، میشود یک نخ بلند و طولانی قابل استفاده.
چرا تیزحسی مهم است؟
تیزحسی باعث میشود که دیدن، شنیدن یا بوکردن ما سطحی نباشد و حساسیت ما به جزئیات افزایش یابد. در واقع ما باید هوشیارتر شویم و در بخشهای مختلف زندگی بهتر عمل کنیم.
خبر خوب این است که برای تیزحسی نیاز نیست باهوش باشیم و همچنین تیزحسی مانند بسیاری از مهارتهای دیگر اکتسابی است یعنی با تمرین میتوان یاد گرفت و آن را به یک عادت تبدیل کرد. وقتی تیزحسی را تمرین و تکرار کنیم، دیگر از هیچ نشانه و سرنخی سرسری عبور نمیکنیم و به زبان بدن، تن صدا و لبخند افراد توجه می کنیم.
برای تقویت تیزحسی در خود چه کنیم؟
برای تقویت تیزحسی باید کانالهای یادگیری بصری، سمعی و لمسی را در حالت آماده باش نگه داریم.
مثلا برای حافظه دیداری، یک ستاره پنج وجهی را روی یک مقوای بزرگ رسم کنید و خطهای دور ستاره را پررنگ کنید و بعد شمارهگذاری نمایید. حالا با چشم اعداد را به ترتیب دنبال کنید و این کار را تکرار کنید ولی این دفعه چشمانتان را روی اعداد از آخر به اول حرکت دهید.
برای حافظه شنیداری سعی کنید در یک محیط شلوغ به یک پادکست گوش دهید آن هم با صدای کم. سعی کنید تمرکز خود را روی شنیدن پادکست حفظ کنید.
یک کار دیگر برای پرورش تیزحسی
سعی کنید دانش و اطلاعات خود را در مورد زبان بدن و فن بیان بالا ببرید و چون این اطلاعات مثل کدهایی هستند که به شما کمک می کنند روی جزئیات رفتار افراد دقت بیشتری به کار بگیرید تا کوچکترین تغییر لحن یا حرکات بدن از نظر شما دور نماند.
مهارت تیزحسی برای چه کسانی مفید است؟
این مهارت و توانایی در همه شغلها کاربرد دارد. یک وکیل باید واکنشهای قاضی و هیأت منصفه را متوجه بشود. فروشنده بفهمد مشتری به کدام محصول رغبت بیشتری دارد. معلم، پزشک و مصاحبه کننده شغلی هم همینطور.
حرف آخر
من پیشنهاد میکنم در هر شغل و جایگاهی هستید تمرین ها را انجام دهید. حتا اگر شاغل نباشید تیزحسی به شما کمک میکند به لطف تصمیمهای هوشمندانه، اعتماد به نفس قویتر داشته باشید و با افراد دیگر به خوبی ارتباط برقرار کنید و تأثیرگذار باشید.
البته به یاد داشته باشید منظور ورود به حریم شخصی دیگران نیست و فقط توجه شما در مواردی باشد که به خود شما مربوط میشود.
میتوانید فیلمهای شرلوک هلمز را ببینید تا با قابلیتهای تیزحسی بیشتر آشنا شوید.
منابع برای مطالعه بیشتر
گوپتا، سانچی. برگردان: علیپور،هاجر. تیزذهن بمانید. (1401). انتشارات سیلکان
https://tahavolefardi.com/sharp/
https://irajsharafi.com/%D8%AA%DB%8C%D8%B2%D8%AD%D8%B3%DB%8C/
دیدگاهتان را بنویسید