درخواست کردن

درخواست کردن
همه ما انسانها اجتماعی هستیم و به ارتباط نیاز داریم، هم برای رفع نیازهای زیستی و هم نیازهای عاطفی. بنابراین درخواست کردن از همدیگر یک ضرورت است. خیلی مهم است که یاد بگیریم چطور درخواست خود را مطرح کنیم. بعضی از افراد را در اطرافمان میبینیم که سعی میکنند اصلا درخواست نکنند، چون تصورشان این است که اگر درخواست کنند دیگر ارزشمند نیستند.
قابل درک است که درخواست کردن کار راحتی نیست و آدم را آسیبپذیر میکند. اما وقتی با افراد ارتباط برقرار و صمیمیت و محبت ایجاد کنیم، بهراحتی میتوانیم درخواست کنیم و انسانها دوست دارند تا به ما پاسخ دهند و کمکمان کنند.
گاهی باید از زیردستان خود بخواهیم کاری برایمان انجام دهند که البته با کمی خشونت امکانپذیر است. اما به مرور از دوستی و تلاش خالصانه آنها کاسته میشود و احساس آنها به تنفر تبدیل میگردد.
روزهای دستور دادن دیگر گذشته است. فرقی نمیکند که باشد؛ چه از نظر سن و سال از ما کوچکتر باشد مثل فرزند، چه از نظر موقعیت شغلی رتبه پایینتری داشته باشد مثل کارمند. به جای دستور دادن باید ازشان خواهش کنیم تا با ما همکاری کنند.
به قول هاردی مککی، تاجر و نویسنده آمریکایی، قبل از برداشت در یک بانک معتبر سرمایهگذاری کن!
تکنیکهایی برای پذیرفته شدن درخواست
- وقتی دوست یا همکارمان به ما نیاز دارد کمکش کنیم، مثلا گزارشش را ویرایش کنیم. در این صورت وقتی ما هم به مشکل خوردیم، به یاریمان میشتابد. اینجا لطف کردن دیگر یکطرفه نیست.
- شرایط خود را توضیح دهیم که چرا به کمک نیاز داریم، تا حس احترام را منتقل کنیم و همچنین مسئولیتپذیری خود را نشان دهیم. اگر توضیح ندهیم، ممکن است فکر کند متعهد به کار نیستیم. مثلا به او بگوییم تغییر برنامه باعث شد که این کار ضربالعجل شود.
- قدردانی و تشکر را فراموش نکنیم. اگر دوست ما به کمکمان آمد، از روی لطف و خوبی انجام داد و این کار وظیفه او نیست.
- گاهی پیش میآید کمک همکارمان به ما به نفع او هم هست. با اینحال، لحن درخواست ما نباید بیملاحظه و طلبکارانه باشد. میتوانیم بگوییم که در این کار منافع مشترک داریم.
- برای تشکر کردن فقط نگوییم: ممنونم. قدرشناسی خود را دقیقا با کاری که برای ما انجام داده، نشان دهیم: “خیلی متشکرم با اینکه آخر ساعت کاری بوده یا سرت شلوغ بود، کمک کردی.”
رد شدن درخواست
یک نکته قابل توجه این است که از رد شدن درخواست و نه شنیدن ناراحت نشویم. ممکن است دوست و همکارمان زمانش کافی نباشد یا واقعا توان انجام کار نداشته باشد.
اگر با جواب رد مواجه شدیم، آرامش داشتن و تشکر کردن از طرف مقابل، نشاندهنده بلوغ فکری ماست. نه شنیدن برای همه ما سخت است، اما اینجا درست جایی است که باید یاد بگیریم خود را نبازیم و احساسمان را مدیریت کنیم. این کار روی اعتمادبهنفس ما هم تاثیر مثبتی میگذارد.
یک پیشنهاد
برای اینکه مطمئن باشیم پاسخ مناسب برای درخواستمان دریافت میکنیم، بیایید هر روز به سه نفر زنگ بزنیم یا پیام بدهیم، حالشان را بپرسیم و با آنها گفتگو کنیم؛ برای اینکه نشان دهیم به آنها توجه میکنیم و سرحال و سردماغ بودنشان برای ما اهمیت دارد.
بیایید حال دیگران را خوب کنیم و بهشان احساس خوب بدهیم تا سطح ارتباطاتمان را ارتقا دهیم. اینکار حدود پانزده دقیقه (حتی کمتر) در روز وقت میگیرد، اما تاثیر بسیار زیادی روی اطرافیانمان میگذارد.
دعا کردن
دعا هم نوعی درخواست از خداوند است. همه ما در برابر خداوند خواستهها و نیازهای خود را به زبان میآوریم و امیدوارم که آرزوهای ما برآورده شوند.
- جول اوستین میگوید: “وقتی به درگاه خداوند بزرگ دعا میکنید، دعا از سر ضعف و بیماری نباشد. نخواهید که در این زندگی فقط دوام بیاورید و بس. خدا کارهای بزرگ نمیکند، چون شما چیزهای کوچک از او میخواهید.
- خداوند قدرت بیپایان است. از او بخواهید بهراستی نعمت و فراوانی عطا کند. از آرزوهای بزرگ نترسید و شجاعانه درخواستهای بزرگ و دور از دسترس را طلب کنید. به این صورت است که ایمان شما آزاد میشود.
- بیش از نیاز بخواهید. مثلا اگر فرزند معتاد دارید، فقط از خدا نخواهید که از اعتیاد خلاص شود و به زندگی عادی برگردد. از خدا بخواهید که او منبع الهام و کمک به دیگران شود تا هم خود رشد کند و هم به افراد دیگر امید دهد تا از اعتیاد رهایی یابند.”
فرجام سخن
ما با انجام دادن درخواستهای معقول دیگران میتوانیم ارتباط قویتر و موثرتر بسازیم و در موقع لزوم هم ازشان درخواست کنیم. یاد بگیریم درخواست خود را خلاقانه بیان کنیم تا پاسخ مثبت بگیریم. اگر هم جواب رد شنیدیم، این را فرصتی برای رشد و بازنگری خود بدانیم. با تمرین کردن میتوانیم مهارت درخواست اصولی و موثر را تقویت کنیم.
دعا ما را به منبع قدرت الهی متصل میسازد. ما میتوانیم نیازهای و آرزوهای خود را از ته دل بیان کنیم، باور داشته باشیم و تلاش کنیم تا برآورده شود.
منابع برای مطالعه بیشتر
- اوستین، جول. برگردان: سایت نگرش نیک. نداری چون درخواست نکردی. (1402). نشر سنجاق.
- https://www.ted.com/talks/amanda_palmer_the_art_of_asking?language=fa
- https://www.bishtarazyek.com/%DA%86%D8%B7%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%DB%8C%DA%AF%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%DA%A9%D9%86%DB%8C%D9%85/
دیدگاهتان را بنویسید