هرآنچه باید درباره NLP بدانیم

هرآنچه باید درباره NLP بدانیم
اگر میخواهید اعتماد به نفس خود را بالا ببرید و استرس خود را به کمترین حد برسانید یا دیدگاهتان را عوض کنید، با استفاده از ان ال پی میتوانید به مهمترین روشهای مدیریت رابطه، شغل و پیشرفت در زندگی دست یابید.
برای شروع تغییر، توجه به این نکات میتواند یاریرسان باشد:
- تمرکز برآنچه که میخواهید
- داشتن نگرش مثبت تا بتوانید مزایای هر موقعیت یا اتفاقی را درک کنید. زندگی نحوه پاسخ به رویدادهاست نه فقط آنچه که روی میدهد.
- زندگی یک سفر پرماجراست، پس سعی کنید از آن لذت ببرید.
- در طول مسیر زندگی همواره در حال یادگیری باشید.
مقدمهای بر ان ال پی
ان ال پی یا برنامهریزی عصبی – کلامی مبحث گستردهای است که نمیتوان با یک توضیح ساده آن را بیان نمود. ریچارد بندلر و جان گریندر برای تدوین کار خود اصطلاح ان ال پی را ابداع کردند.
تمام ان ال پی بر فرآیند مدلسازی بنا شده است و در بسیاری از زمینهها مثل رابطه موثرتر با همسر، کمک به فرزند برای موفقیت تحصیلی، ایجاد زندگی شادتر و خیلی موارد دیگر میتوان از آن بهره برد.
هریک از ما میتوانیم نویسنده نقشه راهی به نام زندگی باشیم تا به منشأ یگانهای هدایت شویم و آن چیزی نیست جز خود ما.
توضیح اصطلاح ان ال پی
عصبی: هر آنچه از ذهن ما میگذرد، افکار ما میباشد که شامل صداها، تصاویر و احساسات هست و دنیای درونی ما را تشکیل میدهد.
کلامی: هرچه را میگوییم در بر میگیرد چه به صورت کلامی و چه غیرکلامی. زبان، نحوه ارتباط با خودمان و با دیگران را تعیین میکند.
برنامهریزی: هرچه را که انجام میدهیم مثل الگوهای رفتاری و استراتژیهای ذهنی که چگونه فکر کنیم، چگونه پیادهسازی کنیم و چه نتایجی را بدست آوریم.
ان ال پی چه چیزی نیست:
- قانون جذب
- هیپنوتیزم
- مراقبه
ان ال پی چیست؟
بررسی عمق ذهن انسان است. مثلا آدمی که اعتماد به نفس دارد در عمق ذهن خود چه باورهایی دارد، دنیا را چطور میبیند، صداها را چطور میشنود، دیدگاهش نسبت به خود و جهان هستی چگونه است، سیستم عصبی مغز او در مواجهه با آدمها چگونه عمل میکند؟
مغز ما پر از سلولهای عصبی است که برای هر فکر یا انجام واکنشی از مسیرهای عصبی استفاده میکند. ان ال پی به این موضوع مهم پی برد که مسیر عصبی افراد موفق در مواجهه با هدف، چالش، تصمیمگیری متفاوت از مغز سایر آدمها است.
ان ال پی به ما یاد میدهد برای رسیدن به اهداف، حل کردن مسئله و تصمیمگیری درست، مسیرهای عصبی جدیدی در مغز ایجاد کنیم. به همین دلیل ان ال پی خیلی سریع جواب میدهد و تغییر در باورها و دیدگاهها بهسرعت اتفاق میافتد.
ویژگی ان ال پیستهای واقعی:
- هدف دارند.
- ارتباطساز هستند. (میتوانند صحبت کنند، ارتباط برقرار کنند و اعتماد افرادی که نمیشناسند را جلب کنند.)
- خلاق و انعطافپذیر هستند.
- تیزحس هستند.
چطور با ان ال پی حس خوب داشته باشیم؟
هدف از ابداع سیستم ان ال پی این است که افراد بتوانند فراسوی ذهن و مغز خود را کنترل کنند.
هر زمان که ما بخواهیم، میتوانیم حالتهای متفاوتی را در ذهن خود بهوجود بیاوریم. ما میفهمیم که گذشته ما بیانگر هویت ما نیست، بلکه نحوه واکنش ذهنی ما به گذشته، شخصیت ما را نشان میدهد.
در واقع ما قدرت انتخاب داریم که در چه زمانی و از چه چیزی خشمگین شویم، بترسیم یا غمگین باشیم. شیوه اندیشیدن ما نشاندهنده احساسمان است.
آیا شما به سینما رفتهاید؟ اگر رفتهاید، حس دیدن فیلم روی صحنهای بزرگ را تجربه کردهاید و از دیدن آن لذت بردهاید. ممکن است همان فیلم را در تلویزیون کوچک خانه خود هم تماشا کنید اما مثل سینما از آن لذت نبرید.
اندازه تصویری که از رویدادها در ذهنمان نقش میبندد در ایجاد احساسات درونی اهمیت زیادی دارد. اگر دو محتوای یکسان با اندازه، نور و رنگ متفاوت در ذهن ما جای گیرد، احساسات درونی ما نیز تغییر میکند.
بعضی افراد با یکدیگر بحث میکنند و بارها این جدلها را در ذهن خود مرور میکنند. خانمی که بعد سالها تحت درمان بودن، با مادرش جروبحث میکند، درحالیکه مادرش از دنیا رفته است؛ اما در ذهنش همچنان این مشاجره ادامه دارد.
نکته مهم درباره ذهن
فضای داخلی و خارجی ذهن متفاوت است، پس هرچه بخواهیم، میتوانیم درون آن ایجاد کنیم. صداها را بلندتر یا نازکتر کنیم، لحنها و حرفها را به دلخواه خود تغییر دهیم. مثلا صداهای که باعث ناراحتی ما میشوند را ضعیفتر و کمرنگتر کنیم، آنقدر تکرار کنیم و ادامه دهیم تا از آن چیزی در ذهن ما باقی نماند.
وقتی لبخند میزنیم، مغز مواد شیمیایی نشاطآوری در بدنمان ترشح میکند. ولی وقتی اخم میکنیم، مغز مواد شیمایی متفاوتی را ترشح میکند که باعث استرس و نگرانی ما میشود. اگر ما مدت زمان زیادی را برای اضطراب و استرسهای بیمورد صرف کنیم، از تجربه حس خوب و خوشایند ناتوان میشویم.
اما وقتی احساسات و عواطف شادیآفرین و لذتبخش را در ذهن بچرخانیم، در مغز نقش میبندد و حس خوب در سراسر بدن پخش میشود.
تمرینهای کاربردی
تمرین 1 (تسلط بر احساسات):
موقعیتی را به یاد آورید که در زندگی مواجه شدهاید که شما را عصبی کرده باشد. با دقت به صداها، تصاویر و احساساتی که در آن موقعیت تجربه کردید را به یاد آورید. حال تصور کنید که از بدن خود خارج شدهاید و خود را از پشتسر یا بالای سر تماشا کنید. حالا به آن احساسی که داشتید، توجه کنید. فاصله بین خود و تصویرتان را بیشتر کنید. اکنون میبینید که آرامتر شدهاید. این تمرین را برای موقعیتهای مشابه هم انجام دهید تا انجام آن به مرور برایتان آسان و آسانتر شود.
تمرین 2 (بر امروز و فردا کردن خود غلبه کنید):
همه ما کارهایی داریم که مدام آنها را پشت گوش میاندازیم. یکی از این کارها را درنظر بگیرید مثل خانهتکانی عید و یک تصویر برای آن مجسم کنید. حالا بگویید آن تصویر در کدام جهت شما قرار دارد. ممکن است روبرو، سمت چپ یا راستتان باشد. به هر سمتی اشاره کنید، درست است. این تصویر را پاک کنید.
حال تصویری از یک کار که اشتیاق زیادی برای انجام آن دارید را مجسم کنید، مثلا پختن یک غذای دوستداشتنی و خوشمزه. این تصویر در کدام جهت است؟ دقت کنید جهت این تصویر باید متفاوت از کار قبلی باشد. خب این تصویر را هم پاک کنید.
اکنون به تصویر اول برگردید، یعنی همان کاری که دائم به تعویق میانداختید. سعی کنید این تصویر را به محل تصویر دوم که با شور و شوق انجام میدادید، منتقل کنید. چه اتفاقی میافتد؟ فورا برای کار عقبافتاده انگیزه لازم را پیدا میکنید که انجام دهید.
با انجام این تمرینها خیلی زودتر از آنچه فکر میکنید به نتیجه مطلوب میرسید، فقط باید شروع کنید و تمرینها را انجام دهید.
فرجام سخن
هدف کلی ان ال پی موفقیت و رسیدن به آرامش روحی و روانی است و این هدف زمانی تحقق مییابد که تمام جسم و روح و روان ما در یک سمت و سو باشند و به تعادل برسند.
برای ایجاد ارتباط مطلوب و درک متقابل لازم است ما با یکدیگر ارتباط سالم و سازنده برقرار کنیم تا بهتر و موثرتر همدیگر را درک کنیم.
همچنین این تکنیک روشی برای دستیابی به اهدافمان میباشد و به ما کمک میکند به آرزوهایمان جامه عمل بپوشانیم.
شما تابهحال این تکنیک را بهکار گرفتهاید؟ چه تجربهای از ان ال پی دارید؟
منابع برای مطالعه بیشتر
- اگنس، لیندسی. برگردان: تنکابنی، نفیسه. تغییر سبک زندگی با ان ال پی. 1401. انتشارات نسل نواندیش.
- بندلر، ریچارد. روبرتی، آلسیو و فیتزپاتریک، اوئن. برگردان: عمرانی، رضا و هوشمند، مهرداد. آموزش جامع ان ال پی. 1398. انتشارات نسل نواندیش.
- https://www.aparat.com/v/e69uj3m
دیدگاهتان را بنویسید